Търсене в този блог

Зърнояди


Разред Твърдокрили - Coleoptera 
сем.Зърнояди - Bruchidae


Към неприятелите, по складираните продукти и материали, могат да се причислят и видовете зърнояди, които повреждат изключително бобовите култури. Някои от тях (грахов, лещен, фасулев, фиев) започват вредната си дейност на полето, още преди прибирането на културите в складовете и са разгледани в раздела за неприятели по “Едногодишните зърнено-бобови” култури. От описаните видове само фасулевият зърнояд може да се развива непрекъснато в складовете, като типичен складов неприятел. Интерес представляват и някои карантинни видове от това семейство, които могат да бъдат пренесени със семената на бобовите култури: Папудов зърнояд – Callosobruchus (quadri)maculatus Fabr. (по папуд, нахут, фий, секирче, грах, леща и др.); Китайски зърнояд – Callosobruchus chinensis L. (по грах, бакла, леща, нахут, соя, фасул и др.); Бразилски бобов зърнояд – Zabrotus subfasciatus Boh. (по грах, фасул и др.); Четирипетнист лещов зърнояд – Bruchus ulicis Muls. (по леща и бурчак – Vicia ervilia); Египетски грахов зърнояд – Bruchidius incarnates Boh. (по грах, леща, нахут, бакла и др.); Фъстъков зърнояд – Pachymerus pallidus Ol. (по фъстъци, Cassia acutifolia и Lissaea heterocarpa); Детелинов зърнояд – Bruchidius varius Ol. (по детелина, Genista cinerea, Genista liniifolia, Lotus corniculatus, Galega persica и др.) и др. 

  
 


Борбата със складовите неприятели е разгледана в отделен файл.


В домашна обстановка борбата се провежда най-вече чрез поддържане на добра хигиена, физико-механични методи и репелентни вещества – навременно почистване; недопускане на заразени продукти и материали; загряване на пряка слънчева светлина, през лятото и изстудяване на отрицателни температури, през зимата; използване на орехова шума, лавандула, нафталин или други репеленти. До химични средства да се прибягва само в краен случай. Използват се готови аерозолни препарати (флакони), за летящи или пълзящи насекоми, продавани в хуманитарните аптеки. С тях се обработват само нехранителните продукти и материали или празните шкафове и помещения като се спазват всички мерки за безопасност.





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар